top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıasimustun1

--Kaos ve Düzen arasındaki ilişki üzerine bir deneme—

Termodinamiğin ikinci kanunu evrenin düzensizliğe doğru gittiğini söylüyor. Buna göre yapılan hiçbir iş kusursuz değildir ve sistemler dışarıya enerji vererek bir tür sızıntı yaparlar.

Buna göre hayatımızda da bu kanuna göre hareket etmekte. Her bir tanecik sürekli hareket halinde bir şekilde dağılarak kendine sürekli yeni bir amaç ediniyor.

Sürekli hareket bir taraftan kaosu oluştururken diğer taraftan yeni düzenleri oluşturmaya başlıyor. Buna verilebilecek en güzel örneklerden bir tanesi ölümün kendisi.

Zaman içinde bedenden ayrılan her bir tanecik yeni hayatlara doğru hareketine devam ediyor. Bundan sonraki süreçlerde tekrar kaoslar ve düzenler arasında gelgitler yaşanmaya sürekli devam ediyor.

Hayatın kendisi de benzer bir döngü içinde. Sürekli yerlerimizi değiştiriyoruz. Bir gün bir bütünün parçasıyken ilerleyen dönemlerde başka bir bütünün parçası yada bütünün kendisi olabiliyoruz. Bu sürekli oldukça hem kendi içimizde hem de dışımızda sürekli olarak döngü devam ediyor.

Kaosa direnmeye çalışmaksa akan nehrin akış yönünü tersine çevirmek gibi. Ne kadar zorlarsan zorla sonunda su yolunda gitmeye devam edebiliyor. Direnmek aslında daha büyük bir kaosun habercisi olabiliyor. Ancak akıntıya yön vermek daha mümkün. Akıntının bir bölümüne yön vererek çeşitli olanaklar sağlanabilir. Buna örnek olarak türbinleri verebiliriz. Eskiden suyun sağladığı kuvvetle değirmenler çalışırken günümüzde elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Yada balıkçılıkta da ayrı bir akıntı yolu açılarak avcılık yaptıklarını duymuştum. Ne kadar kullanışlı olduğu tartışılır tabi.

Kendi dünyamızda oluşan akıntıları da kendi yapımıza göre yöneltecek yöntemler bulmamız gerekiyor. Bunlar ani oluşan duygusal değişimler olabilir. Veya çevremizde olan değişimler olabilir. Biraz akılcı ve esnek yaklaşmak olabilecek zararı en düşük düzeyde tutmak zorundayız. Yoksa verdiği zararlar çok fazla olacaktır.

Buna kişisel örnek vermek çok uygun gelmedi. Çünkü hepimizin kendisine münhasır bir yapısı var sonuçta. Ve akıntıya karşı kendi yolunu oluşturması lazım…

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

YAPAY ZEKANIN GELECEĞİ ÜZERİNE BİR DÜŞÜNCE

Günümüzde yapay zeka altın dönemine doğru yol almakta. Uzun süredir gelişmelere devam eden bu konu artık bireysel olarak yapılabilecek...

ZAMAN ÜZERİNE

Geçen birkaç haftadan beri komplo teorileri üzerine programları izliyorum. Bu süreçte geçen konular arasında çeşitli kuruluşlar, beyin...

Gül Yetiştiren Adam üzerine

Bir süre önce Yusuf Kaplan’ın tavsiye ettiği 100 kitaplık listeyi gördüm. Buradaki öncelikli amaç aydın bir nesil yetiştirmek. Kitap...

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page